Info om loven for 26 stoffer i kosmetikk

Siden 11. mars 2005 har det været lovpliktig at deklarere 26 særlig utvalgte parfymestoffer i kosmetikkprodukter, hvis de er til stede over en viss grenseverdi. Dette gjelder selv om stoffene ikke er tilsatt, men bare finnes naturlig i en eller flere av produktets ingredienser. Grenseverdiene betyr at stoffet skal være til stede i en konsentrasjon over 0,001% i produkter som IKKE skylles av (f.eks. ansiktskrem eller kroppsolje) og 0,01% i produkter skylles bort, som (f.eks. sjampo og bodyscrub). I praksis betyr det, at parfymestoffene godt kan finnes i et gitt produkt, selv om det ikke er deklarert - det må bare være under deklarasjonsgrensen, hvilket kan kontrolleres ved dosering av den ingrediensen som inneholder parfymestoffet.

Loven blev innført for å gjøre det letter for parfymeallergikere, å unngå de stoffene de ikke tåler. De 26 parfymestoffene ble utvalgt på bakgrunn av de stoffene mange har allergi overfor. Det kan enten være fordi, de er veldig allergifremkallende, eller fordi de anvendes hyppig. Ulempen for allergikere er, at det kun er lov om at deklarere stoffene i kosmetikk. Mange av stoffene forekommer nemlig helt naturlig i matvarer, så skreller du en appelsin eller gnir friske krydderurter mellom fingene, blir du også utsatt for de 26 deklarasjonspliktige parfymestoffeene på huden. 

 

De 26 deklarasjonspliktige stoffene

Eteriske oljer og duftoljer består av parfymestoffer og med få unntak inneholder de et eller flere av de 26 deklarasjonspliktige parfymestoffene, som du kan se på listen under. Stoffene finnes helt naturlig i planter og utover at de gir duft, har de også en virkning, enten aromaterapeutisk eller hudpleiende.

Så når du på etiketten av f.eks lavendelolje kan lese "Inneholder følgende av de 26 stoffer: Linalool, limonen og geraniol", så er det IKKE stoffer vi har tilsatt oljen. Det er stoffer som finnes helt naturlig i olje, men som skal fremheves separat pga. lovgivningen.

 

 1. Alpha isomethylionone
 2. Amyl cinnamal
 3. Amylcinnamyl alcohol
 4. Anise alcohol
 5. Benzyl alcohol
 6. Benzyl benzoate*
 7. Benzyl cinnamate
 8. Benzyl salicylate
 9. Butylphenyl methylpropional
 10. Cinnamal
 11. Cinnamyl alcohol
 12. Citral
 13. Citronellol
 14. Coumarin
 15. d-Limonene** 
 16. Eugenol***
 17. Evernia Furfuraceae (træmos-ekstrakt)
 18. Evernia prunastri (egemos-ekstrakt)
 19. Farnesol
 20. Geraniol****
 21. Hydroxycitronellal
 22. Isoeugenol
 23. Hexyl cinnamal
 24. Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
 25. Linalool
 26. Methyl 2-octynoate

 

*Bezylbenzoate finnes i ylangblomster og derfor også i eterisk ylang ylang olje, som utvinnes av blomstene. Benzylbenzoat har bl.a. sopphemmede egenskaper.

 

**d-Limonene finnes bl.a i appelsinskall og dermed i eterisk appelsinolje, som fremstilles ved kaldpressing av appelsinskall, i konsentrasjoner opp til 96% Limonene virker oppkvikkende ved inhalasjon og i hudpleie virker den antiinflammatorisk og stimulerer blodsirkulasjonen.

 

***Eugenol er hovedbestanddelen i kryddernellik så det finnes også i eterisk kryddernellikolje, med konsentrasjon opp til 80% Hos mange tannleger benyttes eugenol som lokalbedøvende i konsentrasjoner opp til 96%

 

****Geraniol finnes bl.a i geraniumblomster, som der laves eterisk geraniumolje av og derfor kan det i geraniumolje finnes opp til 35% geraniol. Geraniol har gode antiseptiske og inflammasjonshemmende egenskaper.

Kan de 26 stoffer unngås i hjemmelaget kosmetikk?

Ja, det er mulig å unngå de 26 stoffer, hvis du lager dine egne produkter. Du kan enten unnlate at bruke eteriske oljer, duftoljer og konserveringsmidlet benzylalkohol (som er et av de 26 stoffer) eller du kan velge å bruke eteriske oljer eller duftoljer, som ikke inneholder noen av de 26 stoffene, som eple duftolje, kaprifolium duftolje, vanilje duftolje, engelsk rose, sandeltreolje, ravensaraolje, kamilleolje blå og patchouliolje. Vær oppmerksom på, at idet planter inneholder duftstoffer, vil det også ved fremstilling av oljeuttrekk av eksempelvis sitronskall, komme noen av de 26 stoffer i produktet.

 

 

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×