Informasjon om eteriske oljer

Hva er eteriske oljer?

De eteriske oljene finnes i mange medisinske planter, fruktskall, i barken av visse tresorter, og i noen blomster. Oljen utvinnes fortrinnsvis ved dampdestillasjon av nyhøstet planter eller ved pressing av skallet. Utvinning av absoluer er en kostbar og tidkrevende prosess, som inkluderer store mengder planteolje. Absoluer brukes om eteriske oljer bare når de finnes i mindre mengder.

 

Rene konsentrerte oljer

SunVitas eteriske oljer er 100 % naturlige eteriske planteoljer uten tilsetning av andre stoffer.

Derfor er de meget konsentrerte, og benyttes dråpevis eller i små mengder. Eteriske oljer, også nevnt som essensielle oljer, skal ikke brukes ufortynnet på huden, men blandes med f.eks. vegetabilsk olje til kropp og massasjeolje. De brukes også i nesten alle typer naturlig kosmetikk og aromaterapi, samt smakstilsetninger i søtsaker. Eteriske oljer er mye brukt i kosmetikk, mat, aromaterapi og farmasøytiske produkter på grunn av deres smak, aroma og terapeutiske egenskaper.

 

Oljer fra forskjellige plantedeler

Oljene finnes i planteceller eller «kjertler», enten på oversiden av bladene eller i plantevev.

Avhengig av hvilken olje det er snakk om så er de utvunnet fra blomster, blad, bær, harpiks, kongler, ved, røtter, frukt eller andre plantedeler.

Sitronolje utvinnes eksempelvis fra sitron skal, og basilikumolje fra blad og stengel på basilikum. Granolje fra grannåler og ingefærolje av roten av ingefær.

Vanligvis er det en spesiell plantedel i en bestemt plante som inneholder eterisk olje, men det finnes unntak. Fra pomeranstreet blir det utvunnet tre forskjellige oljer. Pomeransolje fra frukten, petitgrainolje fra ved og blad, og neroli fra blomstene.

Den totale mengde av eterisk olje i hver plante ligger rundt 1-2 %, men kan også være lavere .

I rose og jasminblad er innholdet helt nede på 0,05%

 

Kompleks sammensetning

Eterisk oljer er flyktige oljer som i kontakt med luft blir gassholdig, dvs. de fordamper. Oljene er flyktige på grunn av sin kjemiske sammensetning, som er svært kompleks. Den kjemiske sammensetningen bestemmer oljens fysiske og kjemiske karakteristikk, og ofte er det mer enn 100 biologiske ingredienser i en enkelt olje.

 

For å forstå de enkelte oljers fysiologiske egenskaper og virkninger i aromaterapi og behandling må en ha inngående kunnskap om de viktigste ingredienser.

De mest vanlige virksomme gruppene i forbindelsene eteriske oljer beskrevet her:

 

Terpener

Terpener finnes stort sett i alle planter. Det er mange forskjellige terpener og i store mengder i grape og sitronolje.  Andre terpener er antiseptisk, stimulerende og betennelses hemmende. Dette er tilfelle med azulen i kamilleblå oljen eller farnesol i cedertre og palmarosaolje.

 

Alkoholer

Linalool er et alkohol som er å finne i de fleste eteriske oljer, og  på samme måte citronellol som utgjør mer enn ¼ del av geraniumolje.  Alkoholer har god antiseptiske egenskaper, og en del alkoholer har også gode betennelse hemmende egenskaper som f.eks. bisabolol som finnes i kamilleolje.

  

Estere

Estere dannes i en reaksjon mellom alkohol og syre og gir den typiske duften av eteriske oljer og er med til å gi oljene den aromaterapeutiske effekten. Noen estere har også sopphemmende effekt.

 

Aldehyder

Aldehyder virker desinfiserende og antiinflammatoriske.  De er med til å gi lemongras og citronelleolje sin karakteriske sitrusduft og oppfriskende virkning.

 

Ketoner

Ketoner er en blandet gruppe når det gjelder egenskaper. Oljer med innhold av forskjellige innhold av ketoner kan være meget anvendelig til hudpleie med regenererende, cellefornyende og virkning.

 

Laktoner og kumariner

Laktoner har slimløsende egenskaper og har ikke betydning i kosmetisk henseende.

Noen kumariner som for eksempel bergapten er UV sensitive og oljer med høyt innhold bergapten er foto sensibiliserende. At en olje er fotosensibiliserende betyr at den gjør huden følsom for UV- stråler. Bergaptener finnes i sitrusoljer som limeolje, bergamotolje, sitronolje, grape og pomeransolje. Disse oljene bør ikke benyttes i forbindelse med solbad.


Fremstilling av eteriske oljer

Eteriske oljer utvinnes av plantene ved hjelp av flere utvinningsmetoder som:

  • Pressing
  • Destillering
  • Ekstraksjon

Hvilken metode som skal anvendes avhenger av hvilken olje som skal utvinnes.


Pressing

Pressing foregår på flere måter og egner seg best til sitrusfrukter. SunVita selger pressede eteriske oljer fremstilt ved hjelp av kaldpressingsmetode hvor skallet fra frukten kjøres fram over noen ruller med små pigger som stikker hull i skallet og oljen som finnes i små «kjertler» i skallet renner ut og samles opp. Etter oppsamlingen filtreres oljen for voks og planterester. Dette er imidlertid vanskelig å fjerne helt med filtreringen så det kan derfor framkomme som bunnfall på flaskene som er i handelen. Dette kan samtidig være et godt tegn på en naturlig kaldpresset olje.

 

Destillering

Destillering er den mest alminnelige brukte metode til utvinning av eteriske oljer og kan foregå på flere måter. Destillering kan brukes til alle former til plantemateriale, men er best egnet til oljer som finnes i blad, blomster, kvister og harpiks. I korte trekk går destillering ut på at vanndamp sendes gjennom plantemateriale i et lukket system. Varmen fra vanndampen frigjør de eteriske oljene fra planten, og føres med dampen over i et nedkjølingssystem hvor dampen kondenseres. Etterpå adskilles den eteriske oljen fra vannet og dette vannet kalles nå et hydrolat.  Hydrolater inneholder ekte og naturlige rester av eteriske oljer fra damp destillasjonen og nevnes som bl.a. kamillehydrolat, lavendelhydrolat og rosehydrolat

Brukes det økologisk plantemateriale i destilleringen så for en til slutt også økologisk eteriske olje og økologisk hydrolat .

 

Ekstraksjon

Ekstraksjon benyttes vanligvis til utvinning oljer i plantemateriale som inneholder kun en liten mengde olje. I alle typer kronblad fra blomster som rose, jasmin og appelsinblomst (neroli) finnes det kun små olje. Eteriske oljer blir også utvunnet med ekstraksjon hvor en benytter planter eller blomster som inneholder veldig liten del eterisk olje. Ekstraksjonen kan skje ved hjelp av fettstoffer(enflurance) eller uttrekk i oppløsningsmidler som alkohol, methanol og hexan.

Ekstraksjon er derfor mere omfattende enn pressing og dampdestillasjon da det inneholder flere trinn og i produksjonen. Blant annet så må oppløsningsmidlene fjernes helt så en står tilbake med ren eteriske olje. Oljer utvunnet ved hjelp av denne metoden kalles absoluer og er meget kostbare i innkjøp fra produsenter i land rundt Middelhavet. En innkjøpspris på 30-40 tusen kroner pr. liter, er helt vanlig.

I helsekost og nettbutikker tilbyr leverandører disse oljene på 10 ml flasker utblandet med vegetabilske oljer.  De skal da være angitt med prosentvis utblanding og veldig vanlig at det ikke inneholder mer enn 10 % ren eterisk olje. Utblanding med syntetiske dufter er heller ikke uvanlig.

En annen måte å utføre ekstraksjon på er ved hjelp av Co2 gass under høyt trykk som trekker ut oljene fra planten. En står da gjerne igjen med en tyktflytende eller pastalignende materiale som kalles Co2 ekstrakter.

Alle rene eteriske oljer er fri for gluten, laktose, sulfitt og svoveldioxid.

 

Det kommer nå flere økologiske eteriske oljer fra SunVita AS

Utvinning av eteriske oljer fra økologiske planter og plantedeler er viktig når man ønsker å unngå faren for at oljene skal inneholder giftstoffer fra sprøytemidler. Alle våre sitrusoljer kan vi nå tilby produsert fra økologiske fruktskall. Dette er spesielt ønsket for dem som bruker oljene som tilsetting i mat, drikke og slikkerier. Kaldpresset appelsinolje fra økologisk appelsinskall.  Dufter deilig av appelsin og kan brukes med noen dråper som smaktilsetting i konfekt og andre søte saker.

 

Hudpleie med økologiske oljer

Den er også utmerket til bruk i hudpleie med noen dråper* sammen med en god økologisk mandel eller aprikoskjerneolje. Blandingen virker oppfriskende, antiseptisk og stimulerende på blodsirkulasjonen.

*Bland 40 -50 dråper eterisk olje i 100 ml baseolje

 

Bland din egen parfyme med eteriske oljer

I parfyme betegnes de eteriske oljene med duftnoter som topp- mellom og bunn.

Notene er en beskrivelse på hvor flyktige oljene er og hvor raskt og lett en kjenner de forskjellige duftene. Sammen med oljene benyttes 60 % sprit.

 

Til toppnote oljer hører blant annet Appelsin og Bergamot olje.

Mellomnote er vanlig med  Basillikum og Geranium olje.

Som bunnnote  benyttes blant andre Cedertre og Frankincense.

 

Ønsker mer info
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar: